top of page

Medecine and Painting

Domnul Prof. Dr. Mircea Beuran prezintă conferintã cu tema MEDICINĂ ŞI PICTURĂ. Conferinţa va fi urmată de un recital susţinut de Duo Sanda şi Aurelian Octav Popa (violă şi clarinet) desfăşurat în foaierul Sălii Mici, unde sunt expuse lucrări ale pictorului Emil Ciocoiu. 

"Omul are pasiuni. Pentru mine "medicina și pictura" sunt pasiunile mele. Pentru amândouă trebuie să fie un har. Harul este de la Dumnezeu. Dumnezeu prin mintea și mâna medicului și a pictorului purifică viața noastră cea de toate zilele. Cum văd eu acest lucru este invitația mea alături de sanctuarul spiritualității noastre TNB." Prof. Dr. Mircea Beuran

Prof. Dr. Mircea Beuran: Medic primar chirurg, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, Şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie, filiala Bucureşti şi al Societăţii de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie din România. Doctor în medicină din 1999. Din septembrie 2007, profesor de chirurgie la International School of Surgical Oncology afiliată IASGO. A fost Ministru al Sănătăţii în 2003. Competenţe în chirurgia traumatologică, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică.

mircea-beuran-medecine-painting.jpg
painting-charlemagne-emil-ciocoiu.jpg

Emil Ciocoiu: Născut în România în 1948, Emil Ciocoiu este unul dintre cei mai importanţi pictori români ai momentului. Stabilit de mult timp în Germania, el şi-a edificat o carieră de excepţie, cu prezenţe în muzee renumite şi în colecţii private. Expoziţia de la Teatrul Naţional este prima retrospectivă a artistului, ocazionată de împlinirea a 65 de ani, reunind- în amplele spaţii expoziţionale ale TNB - aproape 200 de lucrări realizate de Emil Ciocoiu, reprezentative pentru creaţia sa şi pentru ideile pe care le promovează.

Sanda Crăciun-Popa a studiat viola la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Din 1973 a devenit violistă în Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, începându-şi totodată cariera solistică şi camerală. În 1977, alături de Aurelian Octav Popa, a înfiinţat Orchestra de cameră „Quodlibet Musicum”, iar în 1980 a fondat Ansamblul de muzică veche „Consortium Violae”, cu care a susținut numeroase concerte și a realizat înregistrări radio /TV, de asemeni înregistrări discografice la Casa „Electrecord”: Comori ale barocului, Dowland – Palestrina, Timpul regăsit (lucrare compusă de Miriam Marbe pentru Sanda Crăciun-Popa şi ansamblul său de viole). Repertoriul Sandei Crăciun-Popa cuprinde toate stilurile, de la Renaştere până la muzica de astăzi, multe lucrări fiind special compuse pentru ea sau fiind aranjamente proprii pentru violă. Împreună cu Aurelian Octav Popa alcătuiește un duo redutabil, pentru care mulți compozitori români au scris lucrări apreciate. Primul CD al celor doi muzicieni, „România Azi” (Sonoton-München) s-a bucurat de un mare succes de public și de cronici elogioase.

sanda-craciun.jpg
aurelian-octav-popa.jpg

Aurelian Octav Popa: După Liceul de Muzică și Conservatorul din București, artistul participă la stagii de perfecționare la Paris și în SUA, apoi  la cursurile de dirijat susținute de Sergiu Celibidache la Trier. Laureat a numeroase premii la concursuri internaționale. Din 1962 instrumentist, apoi solist instrumentist la Filarmonica „George Enescu”. Din 1989 a fost şi dirijor al Filarmonicii „Marea Neagră” din Constanţa. A cântat în primă audiție în România piese camerale  şi simfonice ale unor compozitori importanți ai secolului al XX-lea: Bartók, Stravinski, Berg, Schönberg, Messiaen, Honegger, Aaron Copland, Hindemith, Lutoslawski, Darius Milhaud ş.a., precum şi ale unor compozitori români: Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Adrian Iorgulescu, Wilhelm Berger, Cornel Țăranu, Tiberiu Fatyol, Alexandru Pașcanu, Mihnea Brumariu etc. Din 2011 suţine împreună cu actorul Ion Caramitru spectacolul « Dor de Eminescu », un dialog scenic inedit pe teme din opera marelui poet, recital care s-a bucurat de un excepţional succes în cadrul unor turnee susţinute în Statele Unite şi Canada.

Web Press :

Appearance in the press  :

Back to the  Top

bottom of page